Organisatie leerlijn

Slim georganiseerd

Groep345678
Hoofdstukken 5 5 5 5 5 5
Vensters 10 10 10 15 15 15
Lesuren 20 20 20 30 30 30
Blokuren 10 10 10 15 15 15

Wondering the World brengt orde en samenhang aan in de grote hoeveelheid onderwerpen uit de wereld van natuur en techniek. Dit is zichtbaar in de opbouw van de methode. Ieder leerjaar bestaat uit vijf hoofdstukken.

In de groepen 3-5 bestaat een hoofdstuk uit twee vensters van elk twee lesuren, dat is twintig lesuren per jaar. In de groepen 6-8 bestaat een hoofdstuk uit drie vensters van elk twee lesuren,
dat is dertig lesuren per jaar. Een venster is georganiseerd rond een bepaald onderwerp binnen een hoofdstuk, zoals hoe vogels vliegen in het hoofdstuk techniek over ‘Vliegen’.

Wondering the World is zo ontwikkeld dat er flexibel mee gewerkt kan worden. De basis is één les per week. Tegelijk zijn de hoofdstukken zo opgezet dat er ook in blokuren of projectvorm gewerkt kan worden.

Bekijk de leerlijn

Benieuwd naar de inhoud van de leerjaren? Bekijk de onderwerpen en een impressie van de boeken!

» onderwerpen in groep 3
» onderwerpen in groep 4
» onderwerpen in groep 5
» onderwerpen in groep 6
» onderwerpen in groep 7
» onderwerpen in groep 8

Leerlijn

Er is een doorgaande leerlijn beschikbaar voor groep 3 tot en met 8. Deze leerlijn kenmerkt zich door een evenwichtige verhouding tussen de verschillende deelgebieden.

Wondering the World heeft 6 domeinen (onderwerpkeuzes)Domeinen

De onderwerpkeuze van een hoofdstuk valt altijd binnen een van de zes domeinen: mensen, dieren, bomen en planten, leefgebieden, verschijnselen of techniek. Zo valt het hoofdstuk over tuinvogels binnen het domein 'dieren' en een hoofdstuk over het skelet binnen het domein 'mensen'. De domeinen zijn geen gesloten systemen, maar kennen samenhang. Waar mogelijk wordt worden ook perspectieven uit andere domeinen aan te bieden.

DomeinToelichting
domein 'mensen'Mensen Dit domein richt zich op de bouw, functie en vorm van het menselijk lichaam. Het behandelt de uitwendige en inwendige anatomie, inclusief zintuigen, organen en het skelet. Ook voortplanting en seksualiteit komen aan bod.
domein 'dieren'Dieren De indeling van het dierenrijk omvat zoogdieren, vogels, vissen, insecten, amfibieën, reptielen en spinnen. Het gaat over hun uiterlijk, leefwijze, rol in de natuur en onderlinge relaties binnen de voedselkringloop.
domein 'leefgebieden'Leefgebieden De biodiversiteit van Nederlandse biotopen staat centraal. Vanuit de eigen achtertuin wordt de omgeving uitgebreid naar heuvellandschap, bos, heide, weides, sloten, plassen, zee, duinen en stranden.
domein 'bomen en planten'Bomen en planten De flora bestaat uit bomen, kruiden, grassen, varens en mossen. Ze zijn afgestemd op hun leefomgeving. Groei, bloei, verspreiding en hun rol in de voedselkringloop, inclusief schimmels en paddenstoelen, worden behandeld.
domein verschijnselenVerschijnselen Dit domein draait om het waarnemen, onderzoeken en begrijpen van natuurverschijnselen. Kennis hierover vergroot ons inzicht in de wereld om ons heen.
domein 'techniek'Techniek Centrale thema’s zijn verbindingen, constructies, energiebronnen en materialen. Daarnaast gaat het om het onderzoeken, ontwerpen, maken en testen van producten.