Ontdek de wereld van natuur en techniek
met
Wondering the World

Kerndoelen

Wondering the World voldoet aan de huidige kerndoelen en de nieuwe conceptkerndoelen: Oriëntatie op jezelf en de wereld - Natuur en techniek (43 – 49), Ruimte (47 – 50) en Mens en samenleving (34 – 39). De methode integreert de (nieuwe) SLO burgerschapskerndoelen.

Eigentijds en aansprekend

Wondering the World is een eigentijdse natuur- en techniekmethode voor het basisonderwijs. De methode maakt leerlingen vertrouwd met de
wereld waarin wij leven. Ze ontdekken hoe mooi alles in de natuur functioneert en op elkaar is afgestemd. Het is verrassend als je ontdekt hoe principes uit de natuur aan de basis staan van veel technische uitvindingen. Zo leer en ervaar je dat kennis van de natuur en techniek, helpt om de wereld waarin wij leven beter te begrijpen. Wondering the World doet een beroep op de aangeboren nieuwsgierigheid van leerlingen. Er wordt geleerd met de neus op de verschijnselen. Dat is wat leerlingen boeit.

Natuur

De wereld kent een oneindige rijkdom aan organismen en structuren, waar je op allerlei manieren naar kunt kijken. Dankzij orde en regelmaat is de aarde leefbaar. Dat moet zo blijven en daarom spreekt de methode leerlingen aan op hun verantwoordelijkheid, want de aarde is niet ons bezit. Daarom zetten we onze creativiteit in voor een duurzame en leefbare toekomst, in balans met de natuur.

Techniek

Techniek doet ook een beroep op onze creativiteit en verantwoordelijkheid. Het is uitdagend om dingen zo te ontwerpen dat we er profijt van hebben, zonder dat de natuur of onze medemens erdoor geschaad worden. Daarom is het goed dat leerlingen naast plezier beleven aan techniek ook leren dat techniek niet neutraal is, maar bewuste keuzes vraagt.

Realistisch

Wondering the World laat zien hoe fascinerend alles samenhangt en functioneert. Tegelijk is er ook de realiteit van eten en gegeten worden, gezondheid en ziekte, leven en dood, gebruiken en misbruiken. Door beide perspectieven aandacht te geven, ontstaat een realistisch wereldbeeld.

Onderzoeken en ontwerpen

Nieuwsgierigheid hoort bij mensen, daarom besteedt Wondering the World aandacht aan onderzoekend leren. Met ontwerpend leren doen we een beroep op een andere eigenschap: het vermogen om dingen te maken. Zo beleef je plezier aan natuur- en techniekonderwijs, verwonderd over wat er allemaal te leren valt.

Vakoverstijgend

Wondering the World sluit aan bij hoe wij de wereld ervaren, als een geheel dat bestaat uit allerlei verschillende aspecten. Door in te zoomen leer je de wereld van de natuur en techniek beter kennen. Tegelijkertijd is er aandacht voor vakoverstijgende perspectieven, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en handvaardigheid.

Domeinen

De methode sluit aan bij de wijze waarop wij de wereld, waarin wij leven, ervaren. Daarom is gekozen voor kennisindeling in zes domeinen. De kennis die binnen de domeinen aangeboden wordt, sluit aan bij de actuele wetenschappelijke kennis. De bril waardoor wij naar deze kennis kijken, wordt echter bepaald door christelijke waarden en normen. Bij de uitleg van de leerlijn worden de domeinen verder toegelicht.

Burgerschap

Wondering the World moedigt leerlingen aan om na te denken over hun verhouding tot de natuur en het gebruik van techniek. Dit is namelijk niet neutraal, maar vraagt om keuzes. Denk bijvoorbeeld aan een vraag als: hoe verhouden natuurbelangen en individuele en gemeenschappelijke belangen zich tot elkaar? Ook morele en ethische dilemma’s, zoals over het begin en het einde van het leven, horen erbij. Dat geldt ook voor vragen over hoe je dingen technisch zo ontwerpt dat ze goed en niet verkeerd gebruikt worden en de natuur niet onnodig belasten. Doordat bij Wondering the World nadenken en ontwerpend leren samen opgaan met reflectie, worden leerlingen verantwoordelijker en leren ze persoonlijk het verschil te maken.

Actief leren

Wondering the World spreekt leerlingen aan op hun betrokkenheid. Dat doen we met afwisselende lessen waarin ze actief bezig zijn met onderzoeks- en ontwerptaken. Deze zijn stapsgewijs uitgewerkt en maken gebruik van eenvoudige materialen. Dat geeft houvast en plezier om ermee bezig te zijn.